22.12.2011 14:20 Wiek: 13 yrs
Kategoria: Informacje bieżące, Imprezy

Wyjątkowa Wigilia na działdowskim zamku

W niedzielę 18 grudnia spotkaliśmy się na dziedzińcu zamkowym, aby w świątecznym nastroju spędzić ze sobą czas.


Fot. M.Budzyński

Wyjątkowa Wigilia na działdowskim zamku  W niedzielę 18 grudnia spotkaliśmy się na dziedzińcu zamkowym, aby w świątecznym nastroju spędzić ze sobą czas. Spotkanie zorganizowali Przewodniczący Rady Miasta oraz Burmistrz Działdowa przy wsparciu grupy radnych oraz MDK w Działdowie. 

Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony mieszkańców Działdowa, którzy mogli bezpośrednio uczestniczyć w licznych zorganizowanych dla nich atrakcjach. Na potrzeby spotkania dziedziniec zamkowy zyskał wyjątkowy wygląd. Stanęły na nim przystrojone choinki, żłóbek, przy którym rozstawiono sztuczne zwierzęta, a Św. Mikołaj rozdawał słodkie prezenty. Natomiast smaczne świąteczne posiłki przygotował Caritas w Działdowie. Świąteczne kolędy wykonał Chór UTW oraz Orkiestra Dęta MDK. Podczas spotkania wyłoniono zwycięzców dwóch konkursów:  na Najładniejszy Stroik oraz na Najlepszą Potrawę Wigilijną. W konkursie na Najładniejszy Stroik nagrodę główną otrzymało Przedszkole Miejskie nr 4. Ponadto przyznano dwa wyróżnienia. Natomiast do konkursu na Najlepszą Potrawę Wigilijną przystąpiło czterech restauratorów: Restauracja Przedzamcze (potrawa pn. Wigilijna tęcza w otoczce szpinakowej), Restauracja Lemon Tree (Tort szpinakowy), Bar Kozik (Łosoś w sosie kurkowym z pieczarkami) oraz Zajazd pod Koniem (Sandacz w sosie migdałowym z kurkami z zapiekanym ryżem). Pięcioosobowa komisja konkursowa nie miała łatwego wyboru.  Działdowscy restauratorzy stanęli na wysokości zadania przygotowując prawdziwe kulinarne rarytasy.  Potrawy oceniane były w 4 kategoriach punktowanych w skali od 0 do 5: za walory smakowe, estetyczne, pomysłowość rozwiązań i stopień trudności w przygotowaniu potrawy. Po podliczeniu wszystkich punktów okazało się, że różnica w punktacji pomiędzy konkursowymi posiłkami była znikoma, a co ciekawsze - dwie potrawy jednocześnie zdobyły pierwsze miejsce w konkursie, a kolejne dwie ex aequo drugie. I tak pierwsze miejsca zdobyły: Restauracja Przedzamcze (potrawa pn. Wigilijna tęcza w otoczce szpinakowej) oraz  Zajazd pod Koniem (Sandacz w sosie migdałowym z kurkami z zapiekanym ryżem), II miejsca Restauracja Lemon Tree (Tort szpinakowy) oraz Bar Kozik (Łosoś w sosie kurkowym z pieczarkami). Na zakończenie Burmistrz Miasta Działdowo Bronisław Mazurkiewicz wręczył nagrody oraz podziękował wszystkim za pomoc w przygotowaniu spotkania. Przekazał mieszkańcom Działdowa życzenia świąteczne oraz wyraził nadzieję, że podobne spotkanie stanie się coroczną tradycją naszego miasta.   

 Tekst: Sławomir Gutkowski, fot. Michał Budzyński